Beszámoló: Campus Mundi rövid tanulmányút

Gábriel Dóra PhD-hallgató beszámolója

2017 áprilisában jelentkeztem a Tempus Közalapítvány Campus Mundi rövid tanulmányút ösztöndíjára, mely tanulmányút 2017. október 23. és november 5. közt került megvalósításra a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetemen. Nem először pályáztam a Tempus Közalapítvány ösztöndíjára. 2017 márciusában 10 napot töltöttem a Grazi Egyetem Szociológia tanszékén, ahol doktori kutatásomhoz gyűjtöttem empirikus adatokat, 2013 őszi félévében Campus Hungary ösztöndíjjal töltöttem 5 hónap szakmai gyakorlatot a norvégiai Bergeni Egyetemen.

A Münchenben eltöltött két hét egy igen koncentrált időszak volt, mely alatt elsősorban az ingázó mozgást végző, magyar házi idősgondozók tevékenységét vizsgáló disszertációmhoz igyekeztem terepmunkát végezni. Magyarországi terepmunkám során tettem szert arra az információra, hogy Bajorországban nagy számban dolgoznak magyar időgondozók. Ezen előfeltételezés alapján választottam ki Münchent, bízva abban, hogy nyitottak lesznek életút-interjút adni a megkérdezett idősgondozók, azok partnerei, valamint az idősgondozáshoz kapcsolódó intézmények munkatársai.

A befogadó országban végzett terepmunka több szempontból új információval szolgált, mely közelebb vitt a német idősgondozói intézményrendszer megismeréséhez. A két hét alatt összesen nyolc interjút készítettem, melyek Münchenben és Stuttgartban, az esetek nagy részében személyes találkozások során készültek. A befogadó országban végzett interjúzás abban jelentett újdonságot, hogy olyan interjúalanyokat is sikerült elérni, akik már nem tartoznak magyarországi háztartáshoz, így őket egyáltalán nem lehetett volna elérni a küldő országban. Összességében meglehetősen sokszínű esetekkel találkoztam németországi terepmunkám során.

Az interjúk készítése mellett igyekeztem megismerni a Ludwig-Maximilians Egyetem Szociológia tanszékén folyó szakmai tevékenységeket is. Alkalmam nyílt egy tanszéki workshopon beszámolni kutatási tevékenységemről szociológus doktorandusz-hallgatóknak. Mivel a tanszéken többen is foglalkoznak gondozáshoz, idősödéshez kapcsolódó témákkal, a találkozó hasznos, eredményes volt. Továbbá érdekes volt számomra az is, milyen témákkal foglalkoznak az LMU-n a PhD-hallgatók.

A szakmai munka mellett szabadidőmben néhány történelmi helyszínt, múzeumot, valamint a München és Stuttgart környéki kirándulóhelyek némelyikét is megismertem.

A Campus Mundi rövid tanulmányutat minden hallgatónak ajánlom, aki szívesen töltene külföldön néhány hetet, hogy új szakmai kapcsolatokat, akár barátságokat alakítson ki, és hogy új környezetben, intenzív szakmai munkát végezhessen.