Meghívó: Big Data Szakmai Konferenciára és hallgatói (PhD) Workshop

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont nevében tisztelettel hívjuk fel a figyelmét a Big Data Szakmai Konferenciára és hallgatói (PhD) Workshopra

  • Időpont: 2017. november 30. (csütörtök)
  • Helyszín: Pécs, Ifjúság útja 20.

A Szakmai konferencia és Workshop célja a Big Data jelenség és témakör népszerűsítése, melyre szeretettel hívjuk meg a témában kutató, téma iránt érdeklődő doktoranduszokat.

A Szentágothai János Kutatóközpont Big Data klaszter kutatási koncepciója, hogy a mérnöki, természettudományi és a társadalomtudományi ismeretek, módszertanok együttes alkalmazásával, interdiszciplináris megközelítésben szélesítse a Big Data jelenség vizsgálatához rendelkezésre álló erőforrásokat, különös tekintettel a fiatal kutatói network kialakításra. A Big Data jelenség központi kérdése, hogy miként oldható meg a hatalmas mennyiségű, igen sokféle (strukturált és strukturálatlan), és gyorsuló ütemben bővülő és megbízhatóságát tekintve is igen heterogén adatmennyiség gyors (valósidejű) és megbízható elemzése. Hiszen a világban elérhető (digitális) adatmennyiség – a felhasználók által generált, valamint az egyre terjedő legkülönfélébb eszközök és szenzorok által előállított adatoknak köszönhetően - korábban elképzelhetetlen mértékben bővül.

A Konferencián a témához kapcsolódó plenáris nagyelőadások, aktuális kutatások és felhasználási területek kerülnek bemutatásra. Emellett a konferencia időtartama alatt Interaktív Big Data bemutató (Big Data Labor) is látogatható lesz, ahol a Big Data alkalmazási területei és jelentősége gyakorlati példákon keresztül válik érthetővé.

A plenáris előadások témakörei:

  • Szövegbányászat (vagy duo-mining) és a benne rejlő lehetőségek,
  • Egészségüggyel kapcsolatos adatok és szöveget felhasználása,
  • Open Data/Big Data – társadalmi jelentősége,
  • Big Data és jog,

melyhez kapcsolódik a Big Data területen kutató doktoranduszok aktuális eredményeit és kutatási koncepcióit bemutató hallgatói Workshop.

A Konferencián való részvétel és előadás ingyenes. A hallgatói (PhD) előadás megtartására jelentkezni 1000-2000 karakter közötti absztrakttal és a mellékelt jelentkezési lappal lehet. A beérkezett absztraktok alapján az előadás lehetőségéről a szervezőbizottság (szekcióvezetők) dönt. Kérjük, hogy a prezentáció ne csak a tudományos alaposságra koncentráljon, hanem próbálja bemutatni a konferencián résztvevő tudományos és piaci partnereknek számára a kutatás hasznosságát, hasznosíthatóságát is. A kutatási koncepciók és eredmények előadására 10 perc áll rendelkezésre, melyet vita követ.

A jelentkezési lap beküldési határideje: 2017. október 31.

A jelentkezési lapokat és a felmerülő kérdéseket a következő címre várjuk: mehringtoth.szilvia@gmail.com, Mehring-Tóth Szilvia.

A szekcióbeosztást és a részletes programot a jelentkezőknek e-mailben küldjük el, valamint a http://szkk.pte.hu/hu honlapon lesz elérhető.

Szíves jelentkezésére számítva,

Dr. Polyák Gábor, docens
PTE Szentágothai János Kutatóközpont
Big Data klaszter
vezető